Mantelzorg

Zorgen voor je naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg en mensen doen dit uit liefde voor elkaar. 

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke’ hulp.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste. Op de website van Mantelzorg.nl vindt u veel nuttige informatie over mantelzorg, onder andere over steun en advies, over technologie en over cursussen en trainingen speciaal voor mantelzorgers.

Week van de jonge mantelzorger

De week van 1 t/m 7 juni stond weer in het teken van Jonge Mantelzorgers. Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Deze jongeren helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Handige linkjes voor jonge mantelzorgers

JMZ Pro zet zich in voor jonge mantelzorgers, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen, samen met jonge mantelzorgers!

Hier vind je handige linkjes naar informatie en organisaties waar je iets aan kunt hebben.

 

Cliënten

Thuiszorgplanner

Klik hier om in te loggen bij Thuiszorgplanner.